Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna w Słupcy zaprasza na spotkanie z Mikołajem Reyem (25 maja, godz. 17.00). Smakosz i entuzjasta wyzwań gastronomicznych urodził się we Francji gdzie wychowywał się w zamku Montresor w dolinie Loary. Jest potomkiem Mikołaja Reja – słynnego poety i prozaika epoki renesansu, ojca literatury polskiej.
Mikołaj Rey studiował prawo na Uniwersytecie w Tours, a potem biznes międzynarodowy na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie. Na co dzień zajmuje się sztuką kulinarną. Pomaga także rodzinie w zarządzaniu zamkiem w Montrésor.
Mikołaj Rey zaczął gotować, gdy miał 5 lat. Trenuje Judo i MMA oraz uwielbia sztuki walki, narty, kitesurf i sport na ogol ale również tance, muzykę (gra na bębnach), śpiew… Uczestnik pierwszej edycji programu MasterChef. Od 10 lat prowadzi cykl gastronomiczno-kulinarny „Rey gotuje” dla „Dzień dobry TVN”.
Na spotkanie obowiązują zapisy!
tel. 63 275 15 77, 728 363 883, e-mail biblioteka.slupca@gmail.com, messenger.
Spotkanie odbędzie się w ramach realizacji przedsięwzięcia grantowego KULTURAlna Biblioteka, finansowanego z projektu Kultura bez Barier.