Szanowni Państwo,
jest mi niezmiernie miło poinformować, że rozpoczynamy kolejną, XXII edycję Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów. Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepszą potrawę regionalną. Jego celem jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez
„szybką” przemysłową żywność.
Konkurs przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”.
Finał wojewódzki odbędzie się 24 czerwca 2023 r. w Mochach (gmina Przemęt, powiat wolsztyński), podczas corocznego Święta Szparaga.
Licząc na niezawodną współpracę, zwracam się z uprzejmą prośbą o rozpowszechnienie informacji o ww. XXII edycji Konkursu.
Jednocześnie informuję, że obsługę konkursu prowadzi Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, 61-714 Poznań, al. Niepodległości 34,
ontakt: Oddział ds. Promocji Rolnictwa, Żywności i Turystyki Wiejskiej, tel. 61/626-65-33 lub
61/626-65-00, e-mail: dr.sekretariat@umww.pl
Karty zgłoszeniowe w Konkursie proszę przesłać do Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi do dnia 31.05.2023 r. Formularze są dostępne również na stronach internetowych:
https://www.umww.pl/xxii-edycja-konkursu-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow
https://www.produktyregionalne.pl/nkd.html
Z poważaniem
/-/ Krzysztof Grabowski
Wicemarszałek
Województwa Wielkopolskiego
[informację otrzymaliśmy z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi]