Warsztaty kulinarne z Justyną Bednarek
Kolejny już raz gościem Miejskiej i Powiatowej Biblioteki Publicznej w Słupcy była pani Justyna Bednarek, dziennikarka kulinarna, a obecnie pisarka, autorka książek dla dzieci. 7 marca w warsztatach kulinarnych wzięli udział uczniowie Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Słupcy.
Zanim rozpoczęły się warsztaty, autorka opowiedziała o tym jak to się stało, że została pisarką i jaką barierę musiała pokonać, żeby wydać pierwszą książkę dla dzieci. Wspólnie z uczniami zastanawiała się, czy książka podobna jest do potrawy, jakie składniki doprawiają książkę, a jakie potrawę.
„Smakowite” warsztaty kulinarne, oparte na fragmentach książek z kolekcji naszego gościa, ruszyły całą parą – pomidorki, truskawki, serek, szczypiorek i inne smaczne przekąski posłużyły do pracy w czterech pięcioosobowych grupach. Myszki z białego sera powstały na podstawie fragmentu książki Niesamowite przygody dziesięciu skarpetek, kogel-mogel z malinami – Babcocha, ulubiony sok z malinami i borówkami Pana Kardana oraz ulubiona sałatka kun – Pięć sprytnych kun.
Zabawa kulinarna wydawała się nie mieć końca, a przepyszne potrawy zasmakowały naszym „kucharzom”, którzy obiecali, że postarają się wykonać je samodzielnie w domu i poczęstować rodziców. Dziękujemy pani Justynie Bednarek za przyjęcie zaproszenia, a uczniom i ich opiekunom za udział w warsztatach.
Warsztaty odbyły się w ramach realizacji przedsięwzięcia grantowego KULTURAlna Biblioteka, finansowanego z projektu Kultura bez Barier.