Urodziny miasta już tuż, tuż. Świętujmy zatem 15 listopada we … własnym gronie. Trzeba upiec tort i go przystroić. Ale niech będzie to tort… z nutką historii. Niech pojawią się na nim postaci, dzięki którym Słupca jako miasto się narodziła Stąd gotowe dekoracje do pobrania: https://drive.google.com/…/1CGScdQLeWhU8tbi2B8P…/view…
do pomalowania, wycięcia, przyklejenia patyczka i wetknięcia w ciasto; jest tam książę Przemysł II, który podpisał dokument, jest biskup Jan II, który Słupcę lokował i sołtys Mikołaj, który mierzeniem, wytyczaniem parceli, ulic … jednym słowem miasta budowaniem się zajmował; jest i rycerz i dwórka, którzy zapewne jadłem w Dłusku gości podejmowali; jest i kot, który myszkę gonił. Na koniec złotym krzyżem, pięcioramiennym zdwojonym dzieło zwieńczymy. A oto i przepis polecenia godny, szybki i prosty na tortowe dzieło:
1,5 szklanki mąki,
4 jajka,
0,5 szklanki cukru,
0,5 szklanki oleju,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce np. 0,5 kg śliwek czy pokrojonych jabłek.
1,5 szklanki mąki,
4 jajka,
0,5 szklanki cukru,
0,5 szklanki oleju,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce np. 0,5 kg śliwek czy pokrojonych jabłek.
Wykonanie:
Jaja miksujemy z cukrem, aż nie zjaśnieją. Nie przerywając miksowania dodajemy olej, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Blachę do tortu wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na które przygotowane wcześniej owoce wysypujemy. Pieczemy ok.40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na koniec ciasto możemy posypać cukrem pudrem i koniecznie udekorować figurkami ….będzie stylowo, urodzinowo z nutką historii w smaku.
Na koniec ciasto możemy posypać cukrem pudrem i koniecznie udekorować figurkami ….będzie stylowo, urodzinowo z nutką historii w smaku.
Przepis sprawdzony przez autorkę dekoracji D. Czerniak-Chojnacką, której urodzinowy tort wygląda smakowicie.
Słupco, Najlepszego!
Słupco, Najlepszego!