Szanowni Państwo!
Na podstawie wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 25 marca 2020 roku dotyczących wymagań i zasad dla sprzedawców prowadzących m, in. sprzedaż żywności, ale także innych produktów na targowiskach zdecydowaliśmy się na otwarcie targowiska miejskiego w Słupcy. Uznaliśmy, że zakupy na targu, przy zachowaniu stosownych środków ostrożności, które wprowadziła inspekcja sanitarna, nie stanowią większego zagrożenia niż te w marketach. Stwierdziliśmy, że zamknięcie targowisk na dłuższy czas to niestety generowanie kolejnego problemu społecznego, ponieważ sprzedający mogą stracić podstawowe lub jedyne źródło dochodu, a także cały towar, którego nie będą w stanie sprzedać. Ponadto dostrzegliśmy, że nawet wtedy kiedy targowisko było formalnie zamknięte, to i tak miała miejsce sprzedaż towarów przy bramach i na chodnikach, która odbywała się w sposób niekontrolowany i nieuporządkowany.
Na targu w dniu 31 marca sprzedawało swoje produkty 11 kupców, z czego 9 handlowało płodami rolnymi i spożywczymi, a 2 z odzieżą. Ponadto 7 osób prowadziło handel z ręki.
Według relacji pracowników Urzędu Miasta sprzedawcy stosowali maseczki, rękawiczki, posiadali środki dezynfekujące, wywiesili wskazówki dotyczące zachowania bezpiecznej odległości. Dziś Premier zapowiedział, że wzorem sklepów na targu przy jednym stoisku mogą znajdować się maksymalnie trzy osoby. Niemniej jednak w przypadku ewentualnego nieprzestrzegania zasad, na co może również zwrócić inspekcja sanitarna, handel w tym miejscu może być ograniczony lub zakazany.
Burmistrz Miasta Słupcy
/-/ Michał Pyrzyk